Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Λίγα λόγια για τη Λίμνη Πλαστήρα

Λίμνη Ν. ΠλαστήραΗ φημισμένη περιοχή της Λίμνης Πλαστήρα, της λίμνης των 4 εποχών, ανήκει στο νομό Καρδίτσας. Για την ακρίβεια, ονομάζεται Λίμνη Νικολάου Πλαστήρα - όνομα που πήρε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Νικόλαο Πλαστήρα - και βρίσκεται 30 χλμ. Δυτικά της Καρδίτσας. Η λίμνη είναι τεχνητή και δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή του φράγματος, μιας τεράστιας κατασκευής σε σχήμα τόξου ύψους 83 μ. και μήκος 200 μ.

Το φράγμα στη λίμνη Ν. ΠλαστήραΗ κατασκευή του φράγματος ολοκληρώθηκε το 1959 στη θέση Κακαβάκια, στην έξοδο από το οροπέδιο της Νεβρόπολης, του ποταμού Μέγδοβα  (Ταυρωπού), δημιουργώντας έτσι μία από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της χώρας μας. Το ενδιαφέρον της περιοχής εντοπίζεται στη σύνθεση στοιχείων από τον ορεινό πολιτισμό και απ’ αυτόν του κάμπου.
Η Λίμνη Πλαστήρα καταλαμβάνει την οροσειρά των Αγράφων, και αποτελεί στολίδι όχι μόνο  του νομού Καρδίτσας αλλά και όλης της Ελλάδος. Όλα τα χωριά γύρω από τη λίμνη όπως ο Μεσενικόλας, το Μορφοβούνι, η Κερασιά, τα Καλύβια Πεζούλας, η Νεράιδα, ο Μπελοκομίτης, η Καστανιά, το Λαμπερό και πολλά άλλα είναι πραγματικά μαγευτικά.
Λίμνη Ν. ΠλαστήραΠλούσια βλάστηση από βελανιδιές, πλατάνια και καστανιές σε συνδυασμό με άφθονα νερά περιβάλλουν την πανέμορφη Λίμνη Πλαστήρα, η οποία προσφέρεται είτε για  ρομαντικές διακοπές είτε για έντονες διακοπές με παρέα, είτε για διακοπές απλής χαλάρωσης. Η Λίμνη Πλαστήρα είναι πανέμορφη όλες τις εποχές του χρόνου και ενδείκνυται ακόμη και για πιο ειδικές κατηγορίες ανθρώπων όπως : λόγω των πολλών λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού, αθλητές, πεζοπόρους κ.α.,  λόγω των πολλών και διαφόρων δραστηριοτήτων που διαθέτει όπως:  ιππασία, ποδηλασία βουνού (mounting bike), πεζοπορία, rafting κ.α.
Άλλωστε, η περιοχή ήταν επίσημο προπονητικό κέντρο Ποδηλασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Οι διάφορες διαδρομές σε περιοχές της λίμνης είναι συναρπαστική εμπειρία.
Στα δάση της περιοχής ζουν αγριογούρουνα, ζαρκάδια, λύκοι και αλεπούδες. Το όνομα Νεβρόπολη προέρχεται από το αρχαίο ουσιαστικό νεβρός, που σήμαινε το μικρό ελάφι και φανερώνει ότι κάποτε ζούσαν στην περιοχή και ελάφια. Στη λίμνη υπάρχουν πέστροφες, καραβίδες, χέλια, κυπρίνοι κ.α. Η αλιεία είναι  περιορισμένη, υπάρχουν όμως δύο ιχθυοτροφεία για όσους θέλουν να αγοράσουν ψάρια της λίμνης. Τέλος, καλλιεργούνται σιτάρι, κηπευτικά και πατάτες, ενώ αρκετοί ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια και τη μελισσοκομία.
Έντονες είναι και οι δραστηριότητες – πολιτιστικές εκδηλώσεις πολλών χωριών των  Αγράφων, που κάθε ένα έχει τη δική του μοναδική ομορφιά, καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αναφέρουμε μόνο κάποιες από αυτές όπως :
  1. Φεστιβάλ της Λίμνης Πλαστήρα στο Δήμο Ιτάμου κατά τη διάρκεια του Αυγούστου.
  2. Γιορτή Κρασιού στο Μεσενικόλα (10-15 Αυγούστου )
  3. Τα “ Πλαστήρεια ” στο Μορφοβούνι (1-15 Αυγούστου )
  4. Παραδοσιακό αγραφιώτικο γλέντι στο Μορφοβούνι (Σάββατο Αποκριάς )
  5. Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κερασιά (20-24 Αυγούστου )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου